Hoofdstuk 1 Waarom?

Altijd maar weer die ene vraag waar de professor Willem Aarom een leve lang mee geconfronteerd werd! Al tijdens zijn studie had hij elke keer weer de vraag waarom zou je zoiets bedenken.

De hersens van de professor stonden nooit stil! Altijd maar weer die vraag “Waarom!” Misschien was hij daarom wel zover gekomen en uiteindelijk professor geworden. Zelfs op zijn examen vroeg professor Willem Aarom zich zoveel af dat hij met de hakken over de sloot zijn master haalden. Met elk examen had hij dat, zijn gedachten stonden niet stil, voortdurend werd hij daardoor afgeleid, altijd maar weer die ene vraag “waarom?” Getrouwd was hij niet, waarom zou je trouwen, welk nut heeft trouwen. Opgedrongen door religie of politiek, een onnatuurlijke zekerheid die voor elkaar bedoeld was en waar andere van profiteerden. Eigelijk gewoon een stok achter de deur die waarschuwden van, Als je ooit uit elkaar gaat dan gebeuren de ergste dingen, jaren van ellende en verdriet, waarom dacht professor Willem Aarom dan, misschien is het wel een hele opluchting voor sommige van ons! Een papiertje of contract veranderd niks aan een leven, het zijn de stappen die je zet op het pad van des levens. Je geliefde is nooit ver weg, daar was hij stellig van overtuigd. Vraag me niet waarom, een gevoelskwestie zei hij dan!

Een vriendin Dieuwertje was haar naam, had hij dus wel een zorgzaam type die graag in gezelschap was van professor Willem Aarom was en trots naast hem liep als er weer een beëdiging of andere openbare gelegenheid was. Kinderen hadden ze niet, niks dan ellende op deze wereldbol. Misschien was zij wel zijn grootste fan. Vanaf haar veertiende liep ze al achter hem aan zoals men dat noemt en beschermde zij zijn gedrag en praten zij opmerkingen goed, die bruut overkwamen op de rest van de samenleving. Mijn prof Willem Aarom in volle overtuiging, zei ze altijd, iemand die deugd aan alle kanten en zich constant af vraagt, wat het recht van het bestaan van de mens is. “Waarom!” Dat vraagt mijn Prof Willem Aarom zich voortdurend af. En vooral al die hulpmiddelen die ze nodig hebben al die machine’s. Eigen belang vind hij dat, dat is alleen om het allemaal simpele leven wat gemakkelijker of nog goedkoper te maken. Allemaal een tijdelijke oplossing die leid tot nieuwe machines, nog beter, nog efficiënter, nog meer productie, nog meer centen. Als er vraag was naar een beter leven hadden we dat vast al veel eerder bedacht en hadden we daar geen machine voor nodig. Nee, machines zijn niet de oplossing. Het “Waarom” daar zit de oplossing tot een beter leven. Onder tussen wist hij maar al te goed dat er maar één hoeft te zijn die het wonder uitvond. Daar heb je geen god voor nodig! De professor is geliefd om zijn wijsheid en vervloekt om zijn uitspraken! Een hoog begaafd man die het nooit met iemand eens was. Iemand die de Bijbel en Koran uit zijn hoofd kende. Discussies won je niet over wat dan ook. Zijn kennis van alles walsten elk argument plat en enkel en alleen door het woordje “Waarom!” Verloor hij een hoop vrienden die er anders over dachten. Zijn lieve vriendin Dieuwertje,  Ja, dat is iemand die bij mij hoort, en dan niet omdat ze altijd maar naast mij staat, maar omdat ze in mij gelooft. Houden van iemand geeft je rust op een bepaalde manier een doel om thuis te komen en iets om mee verder te gaan. Samen de wereld verbeteren, op zoek naar dat ene wat het doel van de mensheid is. een eindeloze zoektocht die desondanks het fijne leven samen vraagt om meer, nog meer begrip, waarom sommige stappen nodig zijn! Een worsteling met over het bestaan van de mensheid, dat houdt de professor Willem Aarom bezig.

Tijdmachines, hoe lang is het al een droom van de mensheid om een tijdmachine uit te vinden. Jules Verne, Back to the future  een paar voorbeelden die menig mens aanspreekt! Zo ook professor Willem Aarom Wat was hij nieuwsgierig naar het verleden, en dan niet de geschiedenis boeken. Nee, hij wilden perse weten wat mensen voelden in het verleden, hoe ze dit ervaarden en wat er bleef hangen in het meestal selectieve geheugen van de mens.  Een onderzoek waard had de professor Willem Aarom gedacht en starten thuis een privé laboratorium op!

Voor het geld hoefde hij het niet te doen, het was louter en alleen de nieuwsgierigheid die het vlammetje al een leven lang deed aanwakkeren.Het GeneratieGen project!! Een project waarvan de wereld versteld zou staan en die zou zorgen voor een enorme drive voor de samenleving. In één keer zou heel de wereld begrijpen waar we het allemaal voor deden. Het idee waart rond in mijn hersenen, zei professor Willem Aarom altijd tegen zijn vriendin Dieuwertje. En als mijn idee succes heeft dan trouw ik met je! Waarom dan, prof Willem Aarom! zei Dieuwertje dan. Dat begrijp je toch wel!, riep hij dan. DAAROM! Dan weten we alles, dan weten we van de hoed en de rand. We weten dan alles over het leven van de mens, waarom mensen sommige dingen doen, en hoe mensen reageren op bepaalde omstandigheden en kunnen we dit beïnvloeden daar waar hulp nodig is. Een kwart van de wereld die red z’n eigen wel, maar het gaat om die andere drie kwart. Dit zijn de mensen die de wijsheid van een Prof Willem Aarom wel kunnen gebruiken verdomme! En dat was weer het antwoord wat Dieuwertje niet wilde weten. Teleurgesteld was ze, ook al was hij nog zo begaan met de hele wereld. Toch wist ze wel dat het ergens wel goed zat. We gaan het allemaal zien Prof Willem Aarom, je laboratorium staat klaar voor jouw geniale ideeën, Ik zou zeggen “ Aan de slag!”

Aan de slag, makkelijker gezegd dan gedaan, antwoordde de professor. Dat vergt jaren studie van al het onbekende wat we weten, dan moet het nog eens getest worden waar jaren overheen gaat en dan moet je jezelf nog maar eens afvragen of de wereld daar al klaar voor is. Dat gaan wij niet meer meemaken.

Slim als hij was, was hij ook pessimistisch en wist hij bij voorbaat al dat de wereld hem niet serieus ging nemen als hij met zijn idee op de proppen kwam. Maar goed ik ga al! En al mopperend verliet hij de kamer naar zijn lab.

photodune-12855866-merrygoround.jpg